Du fortjener en behagelig natts søvn

Søvn er viktig. Sover du dårlig går det ut over det meste du gjør både neste dag og videre i uken. Sover du derimot godt har du et supert utgangspunkt til alt som venter deg. Du bruker en tredjedel av livet under dyna. Det er klart det spiller en rolle hvilket sengetøy du velger!

«God natt, sov godt» sier du og kryper under dyna. Akkurat som at størrelse og tykkelse på dyne og pute kan påvirke søvnkvaliteten kan også sengetøyet gjøre det. Hvem kan vel ikke huske å ha lagt seg i sengetøy med nupper og som klør – og irritert seg over hvor vanskelig det er å sovne når man ikke har det behagelig? Lilleba-sengetøy kjennes ut som å få en klem. Å bli omsluttet av det mykeste bambus-stoffet gir ekte sengekos – og god ro!

Velg kvalitet!

I mange situasjoner i livet kan vi velge mellom billig eller bra. Når det kommer til den tredjedelen av livet hvor vi sover og lader opp til alt det vi skal utsette de andre to tredjedelene er det naturlig å tenke kvalitet. Kvalitet på søvnen, på sengen og på sengetøyet. Iverster i en god natts søvn.

Den beste sovestillingen

Noen av oss ligger i samme stilling hele natten, andre beveger seg mye. Ligger du behagelig sover du gjerne roligere, men det er også store individuelle forskjeller. Noen liker å sove på magen, andre havner på ryggen. Men fysiologisk sett – altså hva som er best for kroppen – skal man helst sove siden, med vestre side ned i madrassen. Det er fordi blodet fra hjertet får best vilkår i den stillingen. De fleste har også god flyt i luftveiene da, noe som kan redusere risikoen for snorking.

Hvor mye og hvor god søvn får du?

Søvnbehovet endrer seg gjennom livet. Voksne trenger i snitt 7-8 timers søvn i døgnet, fortrinnsvis på natten. Sover man dårligere eller kortere på natten kan det være økt behov for en hvil eller to på dagtid. Mange opplever dessuten at de går fra å være B-mennesker til A-mennesker med alderen.

Hyppige oppvåkninger på natten kan bety mindre dyp søvn, og da nytter det ikke om man har fått nok søvn i antall timer – man er gjerne trøtt likevel. Noen våkner lett av seg selv, andre våkner på natten fordi de har små barn. I begge tilfeller er det lurt å ha det godt og behagelig når man våkner – for da er det lettere å falle i søvn igjen etterpå.

Drøm søtt

Visste du at vi har fire til fem søvnsykluser hver eneste natt? I søvnsyklusene er det en del med dyp søvn og en del med drømmesøvn kalt REM-søvn hvor vi sover lettere. Vi har mest dyp søvn tidlig på natten og mest drømmesøvn på slutten.

Soverommet kan være nøkkelen til en god natts søvn

Det er mange faktorer som spiller inn på hvor raskt du sovner og hvor godt du sover. Mange kjenner på søvnproblemer i perioder med mye stress eller tankekjør. Klarer du å gjøre leggetiden til ett av dagens høydepunkt er mye allerede gjort. Gode og positive rutiner rundt leggetid fremmer nemlig god søvn.

Professor i kognitiv psykologi Frode Svartdal har skrevet om søvnhygiene i Store norske leksikon. Der skriver han blant annet om hvor viktig soverommet er for god søvn. Blant annet bør soverommet være mørkt, rolig og ha god utlufting. Ifølge LHL er anbefalt temperatur på soverommet 15-18 grader.

Et annet punkt er at sengen bør forbeholdes soving. Og at egentlig hele soverommet helst bare skal brukes til soving. Noen unntak kan selvfølgelig gjøres, men våkenaktiviteter som jobbing, tv-titting og scrolling på mobilen rådes til å holdes utenfor soverommet.

Flere søvntips fra Svartdal:

  • Ro ned på kvelden.
  • Unngå koffein, nikotin og alkohol på kveldstid.
  • Unngå trening og tunge måltider de siste timene før sengetid.
  • Lag gode rutiner rundt leggetiden – fast tidpunkt, tannpuss og gjerne en varm dusj.
  • Stå opp omtrent samme tid hver dag – også i helgene.
  • Begrens soving på dagtid.

Gode søvnstrategier

Du kan påvirke søvnen selv. Som nevnt kan en innbydende seng gjøre mye. Det finnes også strategier du kan forsøke. Mange har god nytte av avspenningsteknikker. Man kan også gjerne forsøke å la leggetid være en oppsummering av noe positivt man har opplevd eller noe man gleder seg til. Kanskje kan man sette av tid til grubling noen timer før kveldstid sånn at det allerede er unnagjort? Og du? Unngå å skru på lyset eller ty til mobilen hvis du våkner på natten – da tror hjernen din at det er dag. Vær gjerne i aktivitet og få dagslys i løpet av dagen – det legger også et godt grunnlag for god søvn. Pass bare på at det skjer noen timer før leggetid.

Hvorfor er søvnen så viktig?

Vi blir stadig mer effektive og det å sove kan føles som litt bortkastede timer hvor man ikke får gjort noen ting. Men det er ikke sant. Dette er verdifulle timer som vi alle burde sette mer pris på. Sover vi godt tåler vi mer – både fysisk og psykisk. Det er også lettere å konsentrere seg når man er uthvilt, og bra for hukommelsen. Søvn forebygger også en rekke sykdommer. Altså kan du med veldig god samvittighet gå og legge deg i kveld. Du gjør kropp og hjerne en tjeneste!

Endelig leggetid!

Vi er skyldige i det de aller fleste av oss. «Bare en episode til» eller andre unnskyldninger som får oss til å drøye leggetiden. Da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste. Gjør sengen så innbydende som mulig. Legg gjerne inn tid til en dusj før leggetid. Og kryp opp i sengen når du kjenner deg trøtt. Da er sjansene store for at du kan trekke dyna med det myke Lilleba-sengetøyet opp mot haka, la øynene gli igjen – og få en god natts søvn!

 

Kilder:

https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/hva-er-sovn

https://sml.snl.no/s%C3%B8vn https://snl.no/s%C3%B8vnhygiene

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/sunnere-bolig/soverom/5-tips-til-et-sunnere-inneklima-pa-soverommet/